Engström

2018-02-26
11:50:15

Tyngsta perioden på året är över

Det är allmänt känt att januari och februari är de tyngsta månaderna för handeln. Så har det varit så länge jag kan minnas. Folk spenderar helt enkelt mer pengar på julklappar än de egentligen har råd med, sen är plånboken halvtom i januari och även en del in i februari. Den här trenden tycks bara bli tydligare för varje år och eftersom det blivit ännu vanligare med fakturaköp som kan betalas i vissa fall två, tre månader efter köp så har många mindre pengar kvar ända in i slutet av februari. Att det spenderas mer pengar på julklappar är givetvis bra för handeln i december, men jämnvikten blir tyvärr oftast inte tillräcklig i januari och februari.
Under de här månaderna får man som företagare försöka hålla extra hårt i pengarna och snåla lite mer än vanligt. Kämpa extra hårt. Det är kanske svårt att föreställa sig skillnaden i försäljning för de som inte driver företag, men januari och februari är som sagt väldigt lugna.

Nu är de i alla fall äntligen över och vi kan se fram emot bättre perioder där man samtidigt kan göra lite mer med nya varor och liknande. Sen har vi förhoppningsvis även en fin glassäsong framför oss inom kort. Det ska bli väldigt intressant. Kämpa på alla där ute! Mot nya mål!

 
2018-02-20
09:37:00

Viktiga saker att tänka på för dig som driver butik

Här kommer några viktiga grunder att tänka på för dig som driver butik eller jobbar i butik. De kan säkert tyckas självklara för många, men förhoppningsvis kan någon ha nytta av dom ändå.

* Tänk alltid på service. Du har säkert fått höra ett antal gånger att det är viktigt att le och att vara trevlig, men det tåls att upprepas. Hälsa alltid på dina kunder. Visa att du bryr dig.

* Se till att det är rent och snyggt i butiken. Tänk på att första intrycket gör väldigt mycket.

* Välfyllda hyllor är a och o. Halvtomma hyllor ser både tråkigt ut och ger intryck av att du inte bryr dig. Desssutom säljer välfyllda hyllor betydligt mer.

* Se till att allt är prismärkt i form av hyllkantsetiketter. En vara som inte är prismärkt kan mycket väl innebära att ett antal kunder inte köper den. Undvik handskrivna hyllkantsetiketter. Använd program och printa!

* Tänk på hur du placerar dina produkter. Att hitta den perfekta placeringen är absolut inte lätt, så prova dig fram genom att flytta om då och då. Placera gärna kassan så att kunden får gå förbi ett antal varor på väg till kassan.

* Nyheter säljer! Alla gillar att prova nyheter, framför allt av kända varumärken. Tänk på att nyheter inte är lika priskänsliga som andra varor.