Engström

2019-01-15
19:06:28

Största orsaken till misslyckande

Den absolut största orsaken till att vi misslyckas, både när det gäller företagande och rent allmänt i livet, tror jag är att många ger upp för lätt.
När det gäller företagande har jag sett det många gånger.
Jag har sett restauranger som har legat centralt i gallerior som har gett upp efter drygt sex månader. Jag har sett småbutiker ge upp efter sex månader. För någon månad sedan såg jag hur en ny ägare av en kedja på två butiker, som hade existerat i flera år, lyckades kursa företaget på mindre än ett år.
Många gånger, framför allt när det handlar om mindre butiker, som kanske har en ganska smal inriktning, så kan det givetvis handla om att man inte kollat sin affärsidé tillräckligt innan man startade. Allt fungerar givetvis inte, och framför allt inte på alla ställen.
Men i alldeles för många fall är jag övertygad om att det handlar om att folk ger upp lite för lätt. Sex månader är ingenting när det gäller att etablera ett nytt företag. Det är långt ifrån någon nyhet att de första åren ÄR kämpiga. Det SKA alla som startar företag känna till. Att då ge upp efter bara ett halvår förstår jag inte. Efter ett halvår har man ingenting att gå på. Om man verkligen tror på sin idé och om man verkligen vill driva företag, för det utgår jag från att man vill när man väljer att ta det steget, då ser man till att det fungerar, åtminstone något år så att man får en ordentlig uppfattning om det fungerar eller inte. Det gäller att kämpa stenhårt med allt i livet.