Engström

2017-05-07
09:58:23

Butikerna får ta smällen för det stora myntbytet

Just nu pågår det största mynt- och sedelbytet i Sveriges historia. Det märks tydligt, framför allt när det gäller mynt. Varje vecka får vi i vår butik ta emot mängder av gamla mynt. På en dag får vi ofta in över 200 gamla enkronor, sen är det femmor också. Under en tvåveckorsperiod har vi fått skicka iväg mynt till ett värde av drygt 3500 kronor. Så här har det varit i några månader nu och folk verkar bli mer och mer desperata att bli av med sina mynt. Vi har haft kunder som har betalat med hela myntrör, kunder som har frågat om de har fått växla in mynt och kunder som har blivit mindre glada för att de fortfarande får tillbaks gamla en- och femkronor i växel. Folk är upprörda, besvikna och desperata då det inte finns en självklar lösning.

Det stora problemet är att det är vi butiker som får ta den stora smällen för mynt- och sedelbytet. Bankerna tar inget som helst ansvar. De flesta bankerna har ju slutat att agera bank för länge sedan och tar inte ens emot kontanter, varken från privatpersoner eller företag. Att de överhuvudtaget fortfarande får kalla sig för bank är för mig smått ofattbart. Att de inte tar något ansvar för mynt- och sedelbytet utan låter butikerna ta smällen, trots att de gör enorma vinster, är skandalöst. Faktum är att vi betalar procent på alla mynt som vi skickar iväg för insättning. Först var det uppe i hela nio procent, det blir väldigt mycket i längden. Lägg där till att vi även betalar en månadsavgift för att Loomis ska hämta pengarna. De som inte har hämtning i butik får åka in och banka och betalar då månadsavgift och i många fall även bensinkostnad.

Svensk Handel gick först ut och rekommenderade att butikerna inte skulle ta emot mer än femtio mynt per köp. Detta ändrades sedan till tjugofem mynt per köp. Vi har valt att inte ha någon gräns. Pengarna är fortfarande giltiga och då ska man givetvis kunna handla för dem tycker vi. Vi har dock fått säga nej till betalningar med hela rör sedan ett tag tillbaka. Det fungerar helt enkelt inte längre. Att inte bankerna tar sitt ansvar är vansinnigt. Att ingen organisation inom handeln har lyckats hitta en lösning för butikerna och alla småföretagares skull är beklagligt.
 
 
Kommentar:
2017-05-24 @ 08:27:24
#1: Anonym

Ni borde verkligen slippa betala procenten den här tiden och istället få procen i betalning för den gamla mynt ni lämnar in. De har ju värde även i form av material.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: