Engström

2017-03-15
10:18:00

Att tänka på när du lägger ut ditt företag till försäljning på Blocket

Vi känner väl alla till annonssiten Blocket. Jag hittade själv min nuvarande butik där för elva år sedan. Idag sitter jag varje vecka och tittar igenom diverse annonser för butiksverksamheter i hopp om att eventuellt hitta något mer intressant i framtiden. Ett av mina mål är, som jag har nämnt tidigare, att ha fler verksamheter.
Jag tänkte här lista ett antal vanliga fel som många gör när de försöker sälja sin affärsverksamhet på Blocket, samt vad du ska tänka på när du lägger ut en annons för ditt företag.

* Överdriv inte. Väldigt många annonser innehåller text i stil med ”mycket hög potential”, ”perfekt läge”, ”går att utveckla med det ena efter det andra”, ”samma ägare i si och så många år”. Men om en verksamhet har existerat i väldigt många år, med samma ägare, som fortfarande säger att det ”går att utveckla”, men samtidigt inte har gjort det så kanske inte potentialen är speciellt hög.
Jag har även sett många skriva att ”det går att ta in lotter”, ”det går att utveckla med alkoholtillstånd”. Man kan göra många saker, men det finns även saker som inte är självklara. Det är inte självklart att alla kan få sälja lotter från Svenska Spel. Det är givetvis inte heller någon självklarhet med ett alkoholtillstånd. Så, var säker på din sak och undvik att använda rena spekulationer som säljargument.

* Lägg ut bilder. Jag har sett väldigt många annonser som endast innehåller en liten, otydlig bild på företagets entré som bäst. Det säger ingenting. Visa hur företaget ser ut på insidan. Du har väl hört uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord”?

* Många nämner ”korta öppettider” och att ”verksamheten kan drivas av köparen själv utan personal” som säljargument. Jag kan inte se det positiva i det.

* Många utelämnar även helt och hållet information om omsättning, lokalhyra och liknande. Vill du locka köpare så rekommenderar jag att du inte utelämnar detta.

Avslutningsvis, tänk på att ju mer information du får med, desto lättare är det att någon nappar på din annons. Och än en gång, överdriv inte, var ärlig. Självklart ska du göra det du kan för att få till en så säljande annons som möjligt, men du tjänar inte på att förfina sanningen.
Lycka till!
 
 
2017-03-11
11:14:41

Medverkade i tidningen ”Clear” om sociala medier

ClearOn (f.d Kuponginlösen) har en kundtidning som heter ”Clear”. Senaste numret innehåller en artikel om sociala medier. Jag hade äran att bli en av två butiker som fick svara på några korta frågor om hur vi jobbar med sociala medier i företaget.
Sociala medier är, som jag har sagt tidigare, något som helt klart intresserar mig. Framför allt hur företag och varumärken kan växa. Det finns givetvis mycket mer att lära, men det är intressant som sagt.
 
 
2017-03-09
07:52:04

Den märkligt tidiga lanseringen av glassnyheter

Snö och minusgrader, känner du dig sugen på en glass? Nej, jag tänkte väl det. Faktum är att glassförsäljningen långt ifrån går som smör (eller glass?) i solsken vid den här tiden på året. Ändå har GB, Triumf och de övriga glassbolagen valt att lansera årets glassnyheter så här tidigt på året under ganska många år nu. Till viss del förstår jag dem, för glassäsongen är kort. Så fort sommaren är slut brukar den avta rejält. Det är som att vi svenskar inte kan äta glass annat än på våren och sommaren, ja i alla fall inte pinn- och strutglass. Men på något sätt tror jag att det borde gå att göra ännu mer med försäljningen på hösten. Den borde ha betydligt större potential än i slutet av februari. Årets glassnyheter känns förresten ganska tråkiga. GB har några nya Magnum som vanligt, som enligt min mening börjar bli lite uttjatade. Min favorit Magnum vit är tyvärr borttagen sedan ett par år tillbaka. Nya Daim lakrits hade jag en del förhoppningar om, men tyvärr faller den platt på att den har alldeles för lite smak av lakrits. Tråkigt. Jag önskar även att de någon gång kunde låta bli att överfylla våfflans botten med choklad. Visst, tanken är att våfflan ska hålla sig bättre, men det blir så extremt mycket choklad i vissa bottnar. Nej, det behövs något nytt i glassväg nu. Det blir lite som med chips där ett par redan beprövade sorter blandas med varandra till en ganska tråkig och fantasilös blandning. Ben & Jerry’s har precis släppt tre nya sorter, så  kallade ”Topped”, där det alltså är ett lager med topping överst.  De tre smakerna är ”Salted Caramel Brownie”, ”Strawberry Swirled” och ”Chocolate Caramel Cookie Dough”. Jag har provat de två förstnämnda, där jag fastnade för jordgubbsvarianten mest, MEN toppingen, som ska vara den stora grejen, kunde de helt ha skippat. Det smakar extremt sött och inte alls gott. De här tre ”topped”-varianterna ligger även högre i pris än redan dyra ”Core”, vilket känns helt galet.
Nej, vi får hoppas att någon ny kulglass kan övertyga mer. Där dröjer det dock ett tag till innan fler än stormarknadernas glassbarer börjar sälja. Det är trots allt inte riktigt säsong än.