Engström

2018-10-02
08:37:10

Butiksstölder ökar och drabbar handlare hårt

Nästan varannan butik (45 procent) har utsatts för brott under tredje kvartalet i år. Det är nio procentenheter högre än kvartalet före, enligt Svensk Handels trygghetsbarometer.
Stöld och snatteri är det vanligaste brottet. Utöver detta förekommer även hot, våld och inbrott, rapporterar Aftonbladet.
När det gäller stölder visar enkäten på en uppgivenhet hos handlarna vad det gäller att polisanmäla. Bara en av tre stölder och snatterier anmäldes. "Det leder sällan eller aldrig till någon åtgärd", lyder ett av vittnesmålen.
"Utöver att handlarna inte får det stöd de förtjänar, riskerar vi att fler människor faller in i den kriminella banan. Vi vet att butiksstölder är ett vanligt instegsbrott till grövre kriminalitet", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

För att inte tala om hur mycket det påverkar handlare ekonomiskt. Över hälften av svinnet i de nordiska butikerna beror på snatteri. Vi brottas redan med höga skatter och små marginaler. Hot och våld kan givetvis även påverka väldigt mycket psykiskt. Den här utvecklingen är helt klart oroväckande.

 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: